Node en masternode zijn twee termen die je in de wereld van cryptocurrencies vaak voorbij ziet komen, maar wat is een node nu precies en wat betekent het als je een masternode hebt? Natuurlijk verschilt de definitie en werking per munt (coin) maar in dit artikel leggen we je uit wat een node en masternode in het algemeen betekenen voor jou als bezitter.
Wat is een node?
Nodes zijn belangrijke onderdelen van elk blockchainnetwerk die de betrouwbaarheid en integriteit van transacties valideren. De blockchain is een gedecentraliseerde database waarin alle transacties worden geregistreerd en de betrouwbaarheid van de transacties wordt continu gecontroleerd en geverifieerd door het netwerk zelf. Nodes (computers binnen een blockchainnetwerk) verifiëren alle transacties middels algoritmische berekeningen en bereiken daar vervolgens overeenstemming over. Als alle nodes samen consensus hebben bereikt, dan gaan zij akkoord met de transactie en wordt deze aan de blockchain toegevoegd. De nodes hebben dus een belangrijke controlerende taak op de blockchain van een munt.
Wat is een masternode?
Een masternode is een node die nog een stapje verder gaat door de regels binnen het netwerk te handhaven. Deze nodes zijn onder meer in staat de privacy van transacties te waarborgen en verbeteren, kunnen transacties direct laten uitvoeren, werken middels beloningssystemen en stemmen mee voor het beleid van de betreffende cryptocurrency.
Lees meer over het inrichten van je cryptocurrency portfolio en de vijf fouten die je niet moet maken als je cryptomunten koopt.
Masternodes hebben dus meer verantwoordelijkheid maar krijgen hier ook meer voor terug. Een van de belangrijkste voordelen van een masternode is de mogelijkheid hier een passief inkomen mee te verdienen. Dit passieve inkomen bestaat uit een beloning in de vorm van de betreffende cryptovaluta, en een betaling die soms meerdere malen per dag of elke dag uitbetaald wordt. Overigens krijg je bij grote (master)nodes ook stemrecht. Dit betekent dat je mee kunt beslissen over belangrijke beslissingen van de betreffende cryptocurrency.
Wat zijn de criteria voor een (master)node?
Voor elke cryptocurrency gelden er andere specifieke regels en benamingen maar voor het opzetten van een eigen (master)node gelden over het algemeen deze regels;
– Je moet een minimaal aantal coins van de betreffende cryptocurrency inleggen. Bijvoorbeeld 100.000 stuks levert je een standaard node op en 1.000.000 stuks levert je een masternode op. Dit aantal moet je vastzetten voor een specifieke periode om een node te kunnen beginnen.
– Voor veel nodes geldt dat de wallet waarin de coins zich bevinden 24/7 online moet zijn, zodat de transacties via de node verwerkt kunnen worden. Je kunt hiervoor een virtual private server (VPS) gebruiken. Belangrijk is dat vaak ook een statisch ip-adres voor de node vereist is zodat het netwerk ziet dat de node bij jou hoort. Tot slot is er ook voldoende ruimte op de (virtuele) server nodig om de blockchain op te downloaden en transacties bij te werken. Dash en PivX zijn voorbeelden van cryptovaluta die met een dergelijk systeem werken.
– Er zijn echter ook cryptocurrencies die nodes aanbieden zonder dat je hiervoor je wallet continu online moet hebben of zonder dat je een eigen server nodig hebt. Een voorbeeld hiervan is VeChain (VET). Je hoeft het minimale aantal coins alleen in een (offline of online) wallet te zetten; de rest gaat vanzelf.
Hoe kies je een masternode?
Er zijn honderden cryptocurrencies die de mogelijkheid bieden een node of masternode aan te schaffen, en de ROI (Return of Investment) ligt bij sommige cryptovaluta erg hoog, maar hoe kies je nu de juiste node voor een winstgevende positie?
Allereerst is het van belang niet alleen naar de hoge percentage van ROI te kijken. Sommige nodes kun je kopen voor 1.000 euro (aan coins) met een ROI van meer dan 100 procent per maand. Dat klinkt natuurlijk heel aantrekkelijk, maar je krijgt uitbetaald in de betreffende cryptovaluta. En als die coin maar een laag volume heeft en dus nauwelijks verhandeld wordt is het zeer lastig je hoge ‘winst’ in geld of een andere cryptocurrency om te zetten. De vraag is dan dus ook of je er ook echt iets mee kunt verdienen.
In ons artikel over hoe je een cryptocurrency kiest vertellen we je meer over de bronnen waar je belangrijke informatie vandaan haalt.
Je kunt wel op een aantal zaken letten. Zo is het belangrijk om te weten of het project waarvan jij een node wilt een grote kans op adoptie heeft. Als het project door vele mensen en partijen gebruikt zal gaan worden dan is de kans op veel winst middels jouw masternode groter. En, zit er een actief team achter het project? Op GiftHub kun je zien of er actief aan de code gewerkt wordt en dat laat weer zien dat men tijd en energie in het project steekt. Daarbij is de hoeveelheid (master)nodes interessant. Hoe meer nodes er zijn, hoe meer coins er vasstaan en hoe meer de prijs van de betreffende coin kan stijgen doordat er schaarste ontstaat. Tot slot is de ROI wel een belangrijke indicatie voor de winst die de node je kan opleveren, maar dus altijd in combinatie met de hiervoor genoemde punten.
Een (master)node kopen
Een goede plek waar je kunt beginnen is deze website. Hier vind je een up-to-date overzicht van alle nodes die er momenteel beschikbaar zijn. Dat is een goed startpunt, waarna je met bovenstaande punten aan de slag gaat. Lees jezelf goed in en wanneer de keuze gemaakt is, is het de bedoeling dat je de minimale hoeveelheid coins van de betreffende cryptovaluta aanschaft. Meer hierover lees je in ons artikel over cryptocurrency kopen.
Het opzetten van de fysieke of virtuele node of masternode verschilt per cryptocurrency. Lees de website van de betreffende munt goed door en neem ook de subReddit van de munt door. Hier vind je alle informatie over het opzetten van een node.
Lees meer over het handelen in cryptocurrencies op Binance.