Wat is de blockchain?

Wanneer je wilt starten met cryptocurrency kom je al snel woorden tegen die je nergens anders zult vinden. Beginnende kopers in de cryptohandel kunnen soms nogal overdonderd worden door de moeilijke woorden. Eén van die woorden is blockchain. Wat is de blockchain precies? En waarom is het zo belangrijk?

Om de blockchain te kunnen uitleggen duiken we even de geschiedenis in. Het woord blockchain duikt voor het eerst op in 2008, toen de bitcoin werd geïntroduceerd. De bitcoin is een digitale valuta die is ontstaan tijdens het hoogtepunt van de financiële crisis. Mensen vertrouwden de banken niet meer en gingen nadenken over een eigen geldsysteem, dat gedecentraliseerd moest zijn zonder tussenkomst van een centrale autoriteit als een bank.

Bank als tussenpersoon bij transacties

In de normale financiële wereld is het gebruikelijk dat er een tussenpersoon zit tussen financiële transacties, meestal een bank. Om jouw geld naar iemand anders te krijgen heb je de medewerking van een bank nodig. Zowel om het via internetbankieren over te maken op de website van de bank, als dat je geld moet pinnen bij de bank en dit fysiek wilt overhandigen. In het huidige monetaire systeem zijn de banken de centrale autoriteit die de geldstromen van de mensen regelen. Bij cryptocurrency is dit niet het geval. Hoe is het mogelijk om een betalingssysteem te maken, waarbij een transactie tussen persoon A en persoon B door het hele systeem erkend wordt, zonder dat er een centrale autoriteit tussen zit?

Gebaseerd op peer-to-peer technologie

Dit heeft geleid tot de huidige blockchain, dat is gebaseerd op peer-to-peer technologie. Deze technologie is al jaren in gebruik door het downloaden via programma’s als Napster, Kazaa, Limewire en nog steeds gebruikt wordt via BitTorrent. Download een film via torrents en je ziet verschillende ‘seeds’ in beeld staan. Dit zijn andere gebruikers die de film op de computer hebben staan, waarvan jij de film nu aan het downloaden bent. Terwijl je delen van de film aan het downloaden bent, upload jij dit weer naar andere gebruikers die de film ook downloaden. Zo ontstaat er een compleet digitaal netwerk voor het in stand houden van de film, met soms wel vele duizenden gebruikers. Data wordt gedeeld, zonder dat hiervoor een centrale partij nodig is. Het netwerk houdt de film zelf in stand.

De Blockchain werkt hetzelfde. Er is een gedeelde database dat in stand wordt gehouden door het netwerk. Hierop staan de balansen van de rekening en het netwerk weet hierbij precies wie wat in bezit heeft, zonder dat hierbij een tussenpersoon als een bank nodig is.

Datablokken in verschillende schakels

In feite is de blockchain een openbaar registratiesysteem, een database dat niemand kan wijzigen. Hierin staan bewijzen met tijdstempels van transacties, wanneer iemand iets gekocht of verkocht heeft. In feite is de blockchain hiermee een ouderwets grootboek. Om de zoveel minuten wordt het grootboek aangevuld met de nieuwe transacties, die in datablokken worden toegevoegd en zo verschillende schakels achter elkaar vormen. In de datablokken staan transacties, de koper en de verkoper, het tijdstip van de transactie en het bedrag. Zo weet het netwerk precies wie wat in bezit heeft. Het woord komt van de datablokken in verschillende schakels, oftewel blockchain.

Lees meer over cryptocurrency kopen.