Vijf fouten die je niet moet maken als je een cryptocurrency wilt kopen

We hebben al uitgebreid stilgestaan bij het kopen van een cryptocurrency, maar hoewel dat relatief eenvoudig is zijn er toch een paar valkuilen die je kunnen verrassen. In dit artikel bespreken we de vijf fouten die je niet moet maken als je cryptocurrencies wilt kopen.

Buy low, sell high

Het is inmiddels een bekende term; buy low, sell high. Het is tegelijkertijd ook een regel waar je jezelf aan moet proberen te houden. Het is heel verleidelijk om in een munt te stappen wanneer je de prijzen omhoog ziet schieten, maar in veel gevallen ben je dan al te laat en loopt het af met een domper. Dit principe wordt ook wel FOMO (Fear of Missing Out) genoemd. Zoom ook wat verder uit en koop niet zomaar een munt die op zijn hoogste punt in weken of maanden staat. Het is verstandig om goede munten die in een dip(je) zitten uit te zoeken en daarin te investeren. Laag kopen en hoog verkopen dus.

De menigte volgen

Het kost je wat tijd maar het loont echt om je eerst de verdiepen in diverse cryptocurrencies, voordat je erin investeert. Het is nogal makkelijk om het geschreeuw van de menigte te volgen en dus daarin mee te gaan, maar dit zegt helemaal niets over de winst die je kunt pakken of de kwaliteit van een munt. Doe je eigen research en investeert in munten waar jij in gelooft. Meer hierover lees je in ons artikel over het kiezen van een cryptocurrency. Wil je alvast een voorzetje? Lees dan ons artikel met vijf aanraders van digitale valuta die je kunt kopen.

Geen geduld hebben

Natuurlijk willen we allemaal morgen rijk zijn maar zo werkt het helaas niet. Als je een of meerdere cryptocurrencies gevonden hebt die bij jou passen, waar jij in gelooft en waar je dus in gaat investeren, zorg dan dat je geduld hebt. Die ene coin gaat je morgen niet rijk maken, maar als er een goed product aanhangt, het team goed is en jij er vertrouwen in hebt dan kan dit over een jaar of misschien twee jaar wel zo zijn. Een kleine dip is dan ook geen ramp; een goede munt komt daar ook wel weer uit. Stap in voor de lange termijn en wees geduldig. Er zijn genoeg gevallen bekend van mensen die geen geduld hadden, verkochten en daardoor de flinke stijging van een munt misliepen.

Paniek, paniek, paniek

De cryptomarkt is ontzettend volatiel, wat betekent dat de prijzen nogal kunnen schommelen. Als je 5.000 investeert kan het de volgende dag 4.000 euro zijn en de dag erop 6.000 euro. Het slechtste wat je kunt doen is tijdens een dip in paniek iets verkopen. Dit komt deels neer op ‘sell high, buy low’ en het hebben van geduld. Verkoop niets in een dip, tenzij er groot nieuws is dat een munt tegen zijn einde loopt. Dit is in 99 procent van de dips niet het geval, dus zit de dip uit. Er zijn veel teveel gevallen bekend van mensen die in paniek verkocht hebben en daardoor een hoop geld misgelopen zijn.

Een slechte administratie

Als je al wat stappen gezet hebt in de cryptowereld dan zul je zien dat je te maken krijgt met meerdere accounts – zeker als je op exchanges handelt – en meerdere wallets waarin je jouw cryptocurrencies veilig kunt opslaan. Het grote voordeel van crypto is er dat er geen bank is en dat het dus gedecentraliseerd is. Het nadeel is dat je zelf verantwoordelijk bent voor je digitale valuta. Inloggevens kun je vaak via een omweg nog wel achterhalen, maar private keys van wallets zijn voorgoed kwijt als je ze kwijt bent. Zorg voor een goede administratie, en een back-up daarvan. Wij raden aan al je codes en keys op een beveiligde usb-stick te zetten én ze op papier te printen en goed op te bergen. Leg ook een kopie neer bij mensen die je vertrouwt, mocht er iets met je huis gebeuren.

Bonustip

Een laatste tip die we je niet willen onthouden; ben secuur met het versturen van cryptocurrencies. Zorg dat je exact het juiste walletadres invoert wanneer je munten verstuurt. Zit er een foutje in? Dan ben je je munten kwijt. Controleer het minimaal drie keer zodat je zeker weet dat de munten in jouw wallet verschijnen.

Als je deze tips volgt en de valkuilen vermijdt dan kun je met een gerust hart een cryptocurrency kopen. Wil je aan de slag? Lees dan onder meer onze handleiding voor BitvavoCoinmerce en Coinbase. Hier kun je onder andere Bitcoin en Litecoin kopen. Wil je direct aan de slag op een exchange? Lees dan onze handleiding van Binance en handleiding voor KuCoin.