Bij beginnende investeerders zien we vaak hetzelfde patroon terugkomen; allemaal willen ze graag zoveel mogelijk muntjes voor hun geld kopen. Goedkope cryptocurrencies zijn hierdoor bij beginnende investeerders zeer in trek, maar die prijs zegt niet alles. Een munt van 100 euro kan net zo hard of harder stijgen. In dit artikel leggen we uit waarom de prijs van een cryptocurrency niet alles zegt en waarom juist de marketcap belangrijk is.
Dat beginnende investeerders vaak zoveel mogelijk kleine muntjes willen heeft puur een psychologische reden. Een tiende Bitcoin klinkt veel minder interessant dan 1.000 Ripple, bijvoorbeeld. We willen graag hele munten en dan het liefst zoveel mogelijk ervan. Ook is het vaak de perceptie dat hoe goedkoper de munt, hoe meer ruimte deze nog heeft om de stijgen. Beide argumenten moet je eigenlijk naast je neerleggen.
Lees meer over hoe je jouw cryptocurrency portfolio het beste inricht en hoe je slim kunt beleggen in cryptocurrencies.
Marketcap vs prijs
De prijs van een cryptocurrency (de prijs van één coin daarvan) is alleen relevant wanneer je het aantal munten in omloop (circulating supply) hierin meeneemt. Het aantal munten in omloop maal de prijs per munt geeft je de marketcap van de betreffende cryptocurrency. En die marketcap zegt veel meer dan de prijs van een individuele munt. Als je een cryptocurrency gaat kopen is het verstandig om niet puur naar de prijs per munt te kijken maar naar het percentage van de totale marketcap dat je koopt.
Bijvoorbeeld (fictief); Ripple kost 50 cent, Neo 75 euro en Litecoin 150 euro. Een Litecoin is dus 300 keer zo veel waar als een Ripple, terwijl een Neo 150 keer zoveel waard is. Je zou misschien zeggen dat Ripple dus de verstandigste investering is, maar het aantal munten in omloop is als volgt; 40 miljard voor Ripple, 55 miljoen voor Litecoin en 65 miljoen voor Neo. Als we de marketcap berekenen komt dit neer op 20 miljard euro voor Ripple, ruim 8 miljard voor Litecoin en bijna 5 miljard voor Neo. Er zit dus al heel veel geld in Ripple door het grote aantal munten. Om de prijs hard te laten stijgen moet er dan ook heel veel extra geld bij.
Schaarste telt in de wereld van cryptocurrency dus wel degelijk mee. Hoe minder munten er van een specifieke cryptocurrency in omloop zijn, hoe groter de kans dat de prijs stijgt wanneer de vraag groot is. Bitcoin is – op het moment van schrijven – 10.000 dollar waard, maar er zijn er dan ook maar maximaal 21 miljoen van. Als de marketcap van Bitcoin met 20 procent stijgt, ben je in als je een halve koopt direct al 1.000 dollar rijker. Of je dus hele, halve of nog kleinere delen van munten koopt is niet van belang. Wat wel van belang is, is dat je kijkt naar hoeveel van die munt er in omloop zijn en wat de marketcap dus is.
Lees verder als je meer wilt weten over een cryptocurrency kopen en hoe je de juiste cryptocurrency vindt.