Het zal je niet ontgaan zijn dat het momenteel niet zo lekker gaat in de cryptomarkt. Bitcoin is ver teruggezakt van zijn hoogtepunt; 20.000 dollar. Op het moment van schrijven staan we iets onder de 4.000 dollar. Maar, de ontwikkeling staat niet stil en ook de Bticoin halving staan weer voor de deur. In 2020 worden de block rewards weer gehalveerd, maar wat heeft dit voor invloed op de prijs?
Wat is de Bitcoin (block) halving?
Voordat we duiken in de gevolgen van de halving leggen we je uit wat dit precies is. Om je dat uit te leggen beginnen we bij het basisprincipe van Bitcoin. Het aantal Bitcoin-munten is namelijk al sinds het begin van de munt bekend; er zit een zogenaamde cap op. In totaal komen er 21 miljoen Bitcoins op de markt, maar niet in één keer. Sinds de creatie van de munt kunnen zogenaamde miners met veel computerkracht nieuwe Bitcoins maken, ofwel verdienen. Miners krijgen Bitcoins voor het verifiëren van transacties, het verwerken van transacties in blokken en het toevoegen van deze blokken aan de blockchain. Dit proces kost veel rekenkracht en energie, dus voor de gemiddelde consument is het niet interessant. Er zijn wel diverse bedrijven (farms) die zich hiermee bezighouden.
Lees meer over drie manieren om geld te verdienen met cryptocurrencies
Het aantal Bitcoins dat per block dat gegenereerd wordt , wordt de block reward genoemd. De miners krijgen hun beloning in de vorm van nieuwe Bitcoins uitbetaald, en zij verkopen die Bitcoins vaak meteen weer om de gemaakte kosten te dekken. Sinds de creatie van Bitcoin is de block reward al verschillende keren gehalveerd en momenteel krijgen miners 12,5 Bitcoins per block. Nu is het geen partij of persoon die dit bepaald; dit zit allemaal in de techniek achter Bitcoin ingebouwd. We kunnen er dus ook niks aan veranderen; om de (ongeveer) 4 jaar wordt de halving doorgevoerd. De zogenaamde Bitcoin block halving is dus het moment dat de beloning voor een blok wederom gehalveerd wordt.
Gevolg voor de miners en de prijs?
Voor de miners betekent dit dat hun beloning voor het maken van een block minder wordt en in de basis zijn ze daar natuurlijk niet blij mee. Het verifiëren van transacties en het maken van een block in de blockchain kost veel tijd en energie en brengt daarnaast kosten voor apparatuur, verzekeringen en personeel met zich mee. Nu is het niet per se zo dat miners een probleem hebben wanneer de halving plaatsvindt, want als de prijs van één Bitcoin stijgt kan dit voor het kleinere aantal munten compenseren. Waarom zou de prijs stijgen? Omdat de verkoopdruk afneemt. De vele miners krijgen minder Bitcoins waardoor er ook minder Bitcoins direct de markt opkomen om verkocht te worden. Neemt het aanbod dus af en blijft de vraag gelijk of wordt deze groter? Dan zal de prijs van een Bitcoin stijgen.
Beginnen met cryptocurrencies? Volg deze tips en je bent er klaar voor
Daarnaast worden er voor een transactie op de Bitcoin blockchain transactiekosten in rekening gebracht waarmee het werk van de miners betaald kan worden. De transactiekosten zijn variabel en worden bij veel transacties (grote drukte) hoger. Maar, ook dit is niet per se iets dat een probleem zal vormen (voor gebruikers) want er worden al nieuwe technieken toegepast om transacties sneller en goedkoper uit te laten voeren.
Bitcoin halving in 2020
De vorige halving vond in 2017 plaats en de volgende halving zal plaatsvinden in mei van 2020. Miners krijgen vanaf dat moment nog maar 6,25 Bitcoin per block in de blockchain. Zoals hierboven uitgelegd hoeft dit voor de miners niet per se een probleem te zijn, mits de koers van de Bitcoin meebeweegt. En als we kijken naar het verleden zou dat ook zomaar kunnen. Neem bijvoorbeeld de eerste halving in 2012. Een jaar na deze halving bereikte de prijs van Bitcoin zijn hoogtepunt tot dan toe. Hetzelfde geldt voor de halving in 2017, want eind dat jaar (en begin 2018) bereikte Bitcoin wederom zijn hoogste koers tot dan toe. Nu geldt ook in deze markt; resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Maar, we kijken er wel naar uit en zien het als een kans voor Bitcoin om wederom naar grotere hoogten te stijgen.
Spreid je kansen – zo richt je jouw cryptocurrency portfolio in
Geen block rewards meer
De block reward wordt niet tot in de eeuwigheid gehalveerd want na de laatste halving is er geen reward meer. Zodra de laatste Bitcoin gemined is valt er ook geen nieuwe Bitcoin uit te delen. De kans dat jij en ik dat meemaken is klein want de laatste Bitcoin wordt waarschijnlijk in 2140 pas aangemaakt. Na de laatste halving zijn miners dus compleet afhankelijk van de transactiekosten op de blockchain. De kans dat die kosten stijgen is aanwezig, maar zoals gezegd wordt er al gewerkt aan diverse technieken om deze kosten laag te houden. Denk bijvoorbeeld aan het Lightning Network. Deze techniek zorgt ervoor dat transacties worden uitgevoerd in een tweede laag op de blockchain en niet op de blockchain zelf. Maar, het moment dat er geen Bitcoins meer gemaakt kunnen worden is nog ver weg en de kans dat er tegen die tijd weer iets nieuws ontwikkeld is wat dit verhaal vervangt is natuurlijk heel groot.
Vijf fouten die je niet moet maken als je een cryptocurrency wilt kopen