Als je net begint met het handelen in cryptocurrencies dan is het wellicht verleidelijk om all-in te gaan op een of twee munten. Nu is dat niet de meest verstandige keuze want niemand kan garanderen dat die munten succes gaan behalen. Het advies is dan ook altijd om je kansen te spreiden en je portfolio volgens een aantal regels in de richten.
Wat is een portfolio?
Als je een aantal munten gekocht hebt dan heb je een verzameling. Die verzameling noemen we ook wel je portfolio. Je kunt deze verzameling aan munten eenvoudig monitoren door één van deze portfolio-apps te gebruiken.
Spreid je kansen
Het allereerste en belangrijkste advies bij het inrichten van je portfolio is het spreiden van je kansen. Zet niet alles in op één of twee cryptocurrencies. Dit brengt teveel risico’s met zich mee en de kans dat het fout gaat is net zo groot als dat het goed gaat. Kies daarom zorgvuldig de cryptocurrencies uit waarmee je jouw portfolio gaat vullen. Dit doe je door gedegen research en je kunt rekening houden met de volgende indeling om het risico te spreiden en de kans op succes te vergroten.
Lees meer over vijf fouten die je niet moet maken bij het kopen van cryptocurrencies en wat het juiste moment is om cryptocurrencies te kopen.
Onderverdeling portfolio
Als beginnende investeerder is het goed je vast te houden aan de onderstaande onderverdeling van je portfolio.
1. Bitcoin – 40%
Bitcoin is niet alleen de meest bekende cryptocurrency, het is ook de basis waarmee je in cryptocurrencies handelt. De meeste munten moet je namelijk met Bitcoin kopen. Het is dus goed om altijd wat in je portfolio te hebben. Maar, omdat Bitcoin deze positie heeft is de markt ook grotendeels afhankelijk van de koers van Bitcoin. Zo zien we vaak dat altcoins hard dalen als Bitcoin hard stijgt of hard daalt. Een grote positie in Bitcoin zorgt ervoor dat je portfolio in deze gevallen niet te hard schommelt, en mogelijk zelfs van de prijsschommelingen profiteert.
2. Grote coins (Ethereum, Litecoin, Dash, Monero) – 30%
We raden aan 30 procent van je portfolio te vullen met een of meerdere echt grote coins. Dit zijn de munten die al een tijdje bovenaan de lijsten (CoinMarketCap) prijken, een goede basis hebben, relatief stabiel zijn en dus een minder risicovolle investering vormen. Dat wil niet zeggen dat deze munten niet hard kunnen stijgen; iets dat al deze munten al bewezen hebben.
3. Top 30 coins – 22,5%
22,5 procent van je portfolio kun je vullen met cryptocurrencies die iets meer risico met zich meebrengen maar nog steeds een goede staat van dienst hebben, al bekend zijn bij de meeste investeerders en ook een groot handelsvolume hebben. Denk aan bijvoorbeeld Neo, VeChain, OmiseGo en Icon. Probeer je te houden bij de top 30 grootste coins (wat betreft marktetcap). Deze lijst vind je op Coinmarketcap.
4. ‘Micro-caps’ – 5%
Zogenaamde ‘micro-caps’ zijn cryptocurrencies met een nog lage market cap, van vaak minder dan 250 miljoen dollar. Deze coins bieden hoge rendementen als ze succes behalen maar brengen ook een groot risico met zich mee. Het volume is vaak nog laag, de bekendheid minimaal en het project heeft in veel gevallen nog geen werkend product. Het zijn dus risicovolle investeringen, die zich soms goed kunnen uitbetalen.
5. ICO’s – 2,5%
Een lancering van een nieuwe digitale valuta wordt ICO genoemd, een Initial Coin Offering. Jij kunt instappen bij een nieuwe munt, waarna er munten worden uitgegeven. Je betaalt hiervoor met bijvoorbeeld Bitcoin, Ethereum of Fiat. Aodra de nieuwe munt op een exchange terecht komt kunnen de munten in waarde stijgen (maar ook dalen). ICO’s zijn zeer risicovol en bieden geen garantie op succes. Het kan zijn dat een ICO nooit op een exchange verschijnt (kans is klein) of dat de prijs als deze op een exchange verschijnt daalt. Gaat het echter goed en is er veel interesse, dan kan de prijs hard stijgen.
Als je jezelf aan deze indeling van jouw portfolio houdt spreid je de kansen en loop je minimaal risico. Wil je meer weten? Lees dan onze artikelen over hoe je cryptocurrencies koopt en hoe je een exchange gebruikt om in cruptocurrencies te handelen.