Wat is een exchange?

Wanneer je begint in de wereld van cryptocurrency kom je vroeg of laat in aanmerking met een exchange. Een exchange kun je zien als een groot warenhuis, waar verschillende virtuele munten verkrijgbaar zijn. In plaats van dat je diverse winkels bij langs moet om het aanbod aan cryptocurrency te bekijken, kun je bij een exchange gelijk terecht voor veel verschillende soorten cryptocurrency. Dit maakt de exchange een handelsplatform voor cryptocurrency.

Je kunt bij een exchange dus niet alleen terecht voor bitcoins, maar ook voor diverse altcoins. Via de exchange kun je cryptocurrency kopen en verhandelen. Houdt er echter wel rekening mee dat bij veel exchanges een verificatie verplicht is, waardoor je anonimiteit niet meer wordt gewaarborgd. Inmiddels bestaan er al erg veel verschillende exchanges. Bij sommige kun je enkel terecht voor de handel in bitcoins, terwijl andere platformen juist zeer veel verschillende cryptocurrencies aanbieden.

Lees meer over cryptocurrency kopen.

Veiligheid boven alles

Een tip die we je graag mee wil geven is om je aangeschafte digitale valuta niet op een website te bewaren, maar gewoon offline via bijvoorbeeld een hardware wallet. Voor dagelijkse handelaren misschien nogal omslachtig, maar voor diegene die incidenteel een beetje in bitcoin en altcoins wil handelen vele malen veiliger. In 2014 raakte Mount Gox ruim 300 miljoen euro kwijt aan Bitcoin, wat het faillisement voor het handelplatform betekende. Kraken lag in januari 2018 enige tijd plat door een systeemupdate, waardoor beleggers niet bij hun cryptocurrency konden komen.

Welke cryptocurrency op welke exchange?

Er bestaan vele exchanges in de cryptocurrency-wereld. Om te kijken welke digitale munt op welk handelsplatform verkrijgbaar is kun je kijken op CoinMarketCap. Hier vind je een lijst met diverse digitale munten. Klik op de munt van je voorkeur en vervolgens op Markets. Hier vind je een lijst van handelsplatformen waar de desbetreffende digitale munt te verhandelen is.

Welke exchange moet ik gebruiken?

Daar valt geen éénduidig antwoord op te geven. We raden je aan om gedegen onderzoek te doen naar verschillende exchanges op het gebied van de reputatie, eventuele verificatie-eisen, de kosten, de koers en geaccepteerde betaalmogelijkheden. Kijk ook naar ondersteuning voor het land waar je in woont. De volgende exchanges kun je in ieder geval eens proberen, waarvan we Binance absoluut aanraden:

Binance

Binance is in korte tijd uitgegroeid tot één van de grootste en meest proffesionele cryptocurrency-exchanges ter wereld en heeft tevens een eigen altcoin. Dag en nacht kun je hier terecht voor tientallen verschillende cryptomunten. Dit handelsplatform bestaat sinds 2017 en wordt geregeld vanuit Hong Kong. Deze exchange wordt niet alleen ondersteund voor de computer, maar kan ook via een app op iOS en Android gebruikt worden. Op dit moment is Binance de beste exchange die je kunt gebruiken voor het kopen van een cryptocurrency.

Website: Binance
Meer informatie: Handleiding Binance gebruiken

KuCoin

KuCoin is één van de meest gebruiksvriendelijke exchanges en heeft tevens een eigen altcoin: KuCoin Shares (KCS). Leuk is het bonussysteem, waar je altcoins kunt verdienen als extraatje. Deze exchange is opgericht in september 2017 in Azië. Deze nieuwe speler op de markt biedt ook een ruime keuze in cryptocurrencies en staat er om bekend dat ze snel nieuwe munten plaatsen, nog voor andere grote exchanges. Hierdoor kun je snel inspelen op nieuwe ontwikkelingen op het gebied van cryptocurrencies.

Website: KuCoin
Meer informatie: Handleiding KuCoin gebruiken

Kraken

Alhoewel Kraken in januari enige tijd plat heeft gelegen door een systeemupdate, staat de exchange wereldwijd bekend als één van de meest betrouwbare handelsplatformen in cryptocurrency. Het platform is al actief sinds 2011 en is één van de oudste handelsplatformen op het gebied van digitale valuta. Qua aanbod in verschillende munten kan Kraken zich niet meten met andere exchanges. Het is echter wel een goede plek voor Nederlanders om cryptocurrency te kopen. Kraken is met name interessant omdat je euro’s gratis kunt overschrijven, dat kan niet bij Binance en KuCoin. De volgende dag staan de overgemaakte euro’s op het account. Koop hiermee bijvoorbeeld Litecoin of een andere munt en ga vervolgens naar Binance, KuCoin of een andere exchange om in meer coins te kunnen handelen. Kraken is gevestigd in San Francisco, Californië.

Website: Kraken

Kleine exchanges

We mogen ze eigenlijk geen exchange noemen, maar er is een aantal websites waar je de grotere cryptocurrencies voor euro’s kunt kopen en deze desgewenst naar een grote exchange kunt sturen om daar altcoins te kopen. We raden deze vijf zogenaamde brokers aan;

Coinbase. Hier kun je Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash en Litecoin kopen. Het bedrijf heeft een eigen wallet, een eigen app en biedt een gebruiksvriendelijke ervaring. Betaling kan onder andere middels overschrijving en creditkaart.

Coinmerce. Hier kun je naast Bitcoin, Litecoin en Ethereum meer dan 70 populaire altcoins kopen. Coinmerce heeft eigen wallets, werkt eenvoudig en heeft bovendien een gratis app voor Android en iOS zodat je overal cryptocurrencies kunt kopen en beheren.

Bitvavo. Hier kun je naast Litecoin, Bitcoin en Ethereum ook terecht voor onder andere Stellar (XLM), Verge (XVG), Neo (NEO) en Ripple (XRP). Je kunt de coins in de wallet van Bitvavo opslaan of naar je eigen wallet sturen.

Bitcoin Meester. Hier heb je toegang tot een groot aanbod aan cryptocurrencies, waaronder Bitcoin (BTC), Tron (TRX), Stellar (XLM) en Vechain (VET). Je digitale valuta kun in de online wallet opslaan of naar een exchange of eigen wallet sturen.

LiteBit. Hier heb je naast Bitcoin de keuze uit tientallen altcoins, die je direct in de wallet van Litebit kunt opslaan of die je direct kunt versturen naar je eigen wallet of de wallet van een exchange. Betaling kan onder andere middels iDeal en creditkaart.

BTCDirect. Hier kun je Bitcoin, Ethereum en Litecoin kopen. Er is geen wallet dus je moet je aankoop versturen naar een eigen wallet of een exchange. Lees meer over soorten wallets. Betaling kan onder andere middels iDeal, overschrijving en creditkaart.

Maar, hoe werkt dat dan?

We hebben voor bovenstaande brokers handleidingen geschreven waarin we je uitleggen hoe je precies cryptocurrency kunt kopen, van het aanmaken van een account tot het versturen van de coins naar je wallet. Alles leggen we uit in onze handleiding voor Bitvavo, onze handleiding voor Coinbase, onze handleiding voor Coinmerce, onze handleiding voor Bitcoin Meester, onze handleiding voor BTCDirect, en onze handleiding voor Litebit. Hier lees je precies hoe je bij deze partijen de cryptocurrency van jouw voorkeur kunt kopen.

Hoe je cryptocurrencies van deze websites naar een exchange overschrijft lees je in onze Binance handleiding.